Pink Heart Tail

If not now, when?


Kom till oz du också? Här är lite tankar och tips.

Ålder –Snark, inget gör mig så irriterad som tjatet om ålder. ”Jag är för gammal och måste ta tag i pluggandet då man inte kan resa runt hela sitt liv - med andra ord, mitt liv är över och jag ska bli supertråkig och bitter i resten av mitt liv” Det är aldrig försent. Strunta i alla som stressar dig p.g.a. din ålder, för det är dina val, din tid, ditt liv så se till att göra det som känns bäst för dig och ingen annan. 

Jag tycker inte att ens ålder ska hindra än från att uppleva de man verkligen vill. Har du drömt om att flytta utomlands ett tag? Ta bästa chansen, detta var min chans och jag tog den, även om jag snart är 23år och enligt många borde sitta bakom en skolbänk. ”vad ska du plugga? Du är ju snart 23år, vad ska du göra med ditt liv? tiden tickar, blablabla” - ursäkta mig, men jag ska tala om för dig vad som ska göras med mitt liv, för det första, jag tror inte att rullarton behöver plockas fram i morgon bitti, för det andra, jag vill uppleva det som gör mig lycklig. Jag har tid, alla har tid för att prioritera det som gör en glad och får en att känna sig levande, för vad är annars meningen med livet?

 

Jag kommer längta hem – Ja, jag längtar ofta hem. Jag saknar min familj och släkt väldigt mycket, jag saknar mina vänner, mina husdjur, svenskt godis, kebabpizza (de har ej kebab pizza i oz, kill me! )  Men vet du vad, de som verkligen betyder någonting för dig kommer att finns kvar. Du kommer att se vilka som är dina riktiga vänner. Det är även nyttigt att sakna det man har där hemma, man uppskattar de så mycket mer och tänk vad underbart det kommer bli att komma hem igen när man är redo!

 

 

-----------------------------------------

 

Visum - Du måste sätta dig ner och tänka ut vad du vill göra i Australien och hur längedu vill stanna. Om du planerar på att bara resa runt ska du söka ett turistvisum som gäller i tre månader, slösa inte ditt ”working holiday visa” om du inte planerar att jobba. Om du är mellan 18-31 och vill stanna längre än 3 månader och jobba ska du söka ett Working holiday visa – Det gäller i ett år, om du sedan trivs såpass bra och vill stanna ytterligare ett år så kan du göra det, men du måste jobba ihop ditt andra års visum på en farm i 88 dagar.  Mer info om visum och liknande frågor hittar du här... När du bestämt dig hur länge du vill stanna är det bara till att börja planera vart du vill resa! 

 

Resebok - Skaffa en resebok eller två! Jag använder mig av två bra böcker som går att köpa vart som helst i världen. Lonely planet och the rough guide, båda är på engelska och dem är specialiserade på Australien, otroligt bra böcker och dem har hjälpt mig massor! Men, inse att man inte kan göra allt. Detta håller jag själv på att inse då Australien är ett så himla sjukt jävla stort land, det är nästan lite svårt för en europe att inse hur jävla stort det faktiskt är! AHH! Du får helt enkelt tänka igenom de platser du HELST vill besöka...


 

 Hör med folk! - Googla runt på olika forum,  fråga vänner  och även bekanta som varit i Australien,  fråga vart de åkte , vad de gjorde, vilka backpackers det bodde på, vilka ställen som var bra och vilka man ska undvika.

 

Pengar – ”Jag har inte råd, jag har inte pengar till att resa” Flygbiljetten är dyr, jag håller med. Men när du väl är här borta så löser det sig alltid. Jag kom inte hit till Australien rik som ett troll, visst jag hade pengar med mig men det mesta har jag jobbat och behöver jobba ihop och jag tycker faktriskt att det är en liten del av äventyret…

HelpX – En sida där du kan göra småjobb för en kort tid för mat och husrum. Det finns jobb som t.ex. måla om ett rum, jobba i ett litet café, passa barn, trädgårdsarbete, farmjobb osv. Detta ska jag pröva mig av när jag kommer ut på vägarna efter mitt farmjobb. Jag har några vänner som har prövat på det och de sa att det var bra.  

Couchsurfing - Vill du bo billigt i några nätter? I bästa fall gratis?! Gör ett konto på couchsurfing och sök boende hos främlingar! Haha, det är hyfsat säkert då man alltid ska lämna feedback på stället man bott på eller personen man mött. Jag har bara prövat på att sova över en gång men har träffat folk via couchsurfing som jag började hänga med och de visade mig runt i Newcastle. Detta är ett bra sätt att träffa australienare på och du kan be dem kan ta dig till platser som inte är "typiskt" turistställe.

 

Au pair world – Vill du jobba som au pair i Australien behöver du inte gå genom en organisation som tar alla dina pengar. Fixa det själv istället! Jag gjorde en profil på au pair world och fick massor av jobberbjudanden. De flesta au pairer jag träffat på har hittat sina familjer via my au pair world och jag hittade även min familj uppe i Gladstone.

 

Gumtree – Det finns massor av likande sidor men tycker denna är bäst, gumtree är en sida där du kan hitta allt, lite som blocket fast man kan även söka jobb och hitta rum att hyra!

 

Har ni några frågor? Jag kan berätta vilken bank jag använder, telefonbolag jag har och hur man fixar skattnummer osv, så, bara till att fråga på! 

Så, ses vi ute på vägarna?

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
ellysita Follow on Bloglovin